viernes, 7 de marzo de 2008

STONHENGE ÉS UNA ALEGORÍA DE LA SARDANA

Es confirma que la sardana té més de 4.000 anys

La sardana no només és la dansa més bella de totes les danses que es fan y es desfan sinó que a més és la més antiga de totes les danses que han arribat a l’actualitat. A aquesta conclusió sorprenent han arribat els estudiosos dels monuments megalítics de la prestigiosa universitat nord-americana de Delaware.

Segons els estudis de la citada Universitat i basant-se en algunes inscripcions céltiques incompletes trobades a la riba occidental del riu Leizarán, a Navarra, les construccions megalítiques de forma circulars, coneguts com a Crómlechs i que fins ara només se’n tenia la seguretat de servir com a fosses comunes, no serien sinó la representació d’un ritual sagrat, una dansa en honor dels deus per pregar l’anima dels difunts allí enterrats. Es creu que cada pedra podria representar un dels difunts o potser tot un clan o família.

L’origen de la tradicional dansa catalana era fins a dia d’avui desconegut i el nom sardana per referir-se a un ball en rotllana no es coneix abans del segle XVI. La Sardana tal i com la coneixem nasqué al s. XIX amb el contrapàs, ballat inicialment només per homes. Fins ara els pocs experts que teoritzaven amb l’antiguitat mil·lenària del ball (es parlava de dos mil o fins a tres mil anys) tenien molts pocs adeptes i eren considerats poc menys que uns visionaris.

No hay comentarios: