martes, 10 de abril de 2007

EL GOIG A SANTA IFIGÈNIA EL DOCUMENT MÉS ANTIC EN CATALÀ

El Torricó – El Goig dedicat a Santa Ifigènia, trobat a la població de la Franja de Ponent del Torricó podria esdevenir el document més antic escrit en català, més i tot que les Homilíes d’Organyà, datades entre el 1080 i 1095 (finals de s. XI). Segons els experts el document podria ser de principis del s. XI i fins i tot de finals del X.


Un goig és una composició poètica de caire popular, que es canta col·lectivament a la Mare de Déu, a Crist o als sants en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat consisteix a donar gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat. D'altra banda, la paraula goig també designa l'imprès en què aquestes poesies s'imprimeixen, com en aquest cas.

El Goig a Santa Ifgènia trobat, s’espera que sigui musicat i estrenat el proper 21 de setembre (dia del santoral corresponent a aquesta santa) a la localitat del Torrelló, i a Banda do Río, Bueu, Pontevedra, d’on n’és patrona, simultàniament. S’esperà establir una videoconderència entre ambdues localitats i l’aconteixement de la cantada del goig es transmetrà per internet.

Santa Ifigènia fou una verge etíop, princesa dels Abissinis. Fou batejada per l’apòstol Sant Mateu. És de les poques santes de color que es coneixen anteriors a l’Edat Mitjana. Fou molt venerada a la zona de la Llitera fins a la irrupció dels sants visigots.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Aixo es fals , jo ting un zipi zape que es més vell.